'Meer files na pech door bezuiniging op berging'

Door bezuinigingen op het bergen van voertuigen zijn het afgelopen jaar vermoedelijk meer files ontstaan door ongelukken en pechgevallen. Dat meldt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst (VID) zaterdagavond na berichtgeving van RTL Nieuws.

Volgens de zegsman zijn files veroorzaakt door ongevallen de eerste tien maanden vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor met 4,6 procent toegenomen. Files door pechgevallen namen met 5,5 procent toe. "Dat lijkt niet veel, maar de totale filezwaarte is bijna tien procentpunt in dezelfde periode gedaald. De stijging is dus tegen de trend in."

Rijkswaterstaat heeft in een reactie tegenover RTL Nieuws erkend minder snel dan voorheen een takelauto in te schakelen. Dat levert de wegbeheerder een bezuiniging op van 2,5 miljoen euro. Alleen als een auto een acuut gevaar vormt, wordt die met spoed weggehaald. Rijkswaterstaat constateert ook dat de files veroorzaakt door pech- en ongevallen toenemen, maar dat kan ook aan het weer liggen, zegt een woordvoerder.

Uit cijfers van het Landelijk Centraal Meldpunt van bergingsbedrijven zou verder blijken dat het aantal meldingen van ongevallen die de politie doorgeeft in twee jaar tijd met zeventien procent, 5500 in totaal, is gedaald. Volgens het meldpunt is de conclusie dat de politie verkeer niet meer belangrijk vindt.