Discussie Zwarte Piet bij rechter

De discussie over Zwarte Piet gaat vrijdag verder bij de voorzieningenrechter in Amsterdam. Enkele tegenstanders willen op deze manier alsnog een sinterklaasintocht zonder zwarte pieten in de hoofdstad afdwingen.

21 mensen dienden een bezwaar in bij de gemeente tegen het verlenen van de vergunning. Ze vinden het fenomeen Zwarte Piet discriminerend. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente boog zich over de klachten en wees ze vorige week af. De intocht staat gepland voor zondag 17 november.

Donderdag had nog wel een gesprek over de invulling van het volksfeest plaats met een van de bezwaarmakers en het comité dat de intocht organiseert. Uit dat gesprek kwamen een aantal kleine aanpassingen voort. Zo mag Zwarte Piet dit jaar zelf kiezen welke kleur lippenstift hij opdoet en ook hoe zijn zwarte haardos eruitziet. Ook draagt hij dit jaar geen gouden oorringen.

Voor de tegenstanders die naar de rechtbank stapten, was een gesprek met de gemeente geen optie. "De burgemeester heeft gezegd dat we in beroep kunnen gaan tegen het besluit, dus dat doen we dan ook", zei een woordvoerster. "De hele wereld kijkt vrijdag mee."

Update:

Om 16:00 doet de rechter uitspraak in deze zaak. Live te volgen op http://www.at5.nl/live

Update:

De rechter zegt 'geen probleem met de openbare orde'. De vergunning wordt niet geweigerd, de intocht gaat door, maar dan wel - zoals bekend - met Pieten in lippen in allerlei kleurtjes, diverse haarstijlen en zonder oorringen. Nu het hoger beroep nog winnen. Voor nu zijn we relatief veilig. Verzoek afgewezen. Doeidoei.

Discussie Zwarte Piet voortgezet bij rechter
Discussie Zwarte Piet voortgezet bij rechter (Foto: ANP)