'Nederjihadisten radicaliseren verder'

Er zijn 'zorgelijke aanwijzingen' dat kleine groepen islamitische jongeren in Nederland verder radicaliseren. In de afgelopen maanden is op internet de openlijke propaganda voor deelname aan de strijd in Syrië sterk gestegen.

Zo wordt steeds vaker op Facebook door Nederlanders de jihadgang naar Syrië verheerlijkt, verslag gedaan van de strijd en jihadistische propaganda verspreid. Maar jongeren komen ook op openbare plekken bijeen om 'onder meer blijk te geven van hun extremistische gedachtegoed'.

Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme, dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het dreigingsniveau blijft op substantieel staan, het een na hoogste niveau. Dat houdt in dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is.

Steeds meer Nederlanders reizen naar Syrië voor de jihad. In augustus nam het aantal Syriëgangers weer toe in vergelijking met de maanden daarvoor. Daar strijden waarschijnlijk steeds meer Nederlandse jihadisten onder de vlag van het aan al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra.

Zorgen over radicalisering jihadisten
'Nederjihadisten radicaliseren verder' (Foto: ANP)