PvdA akkoord met aanschaf JSF

De PvdA stemt in met de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). "Ik heb voldoende garanties om de volgende stap namens de PvdA te kunnen zetten", zei PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink woensdagavond tegen het einde van een urenlang debat in de Tweede Kamer.

Eerder op de dag zei Eijsink nog dat 'het stoplicht op oranje stond'. Ze wilde op vijf punten nadere toezeggingen van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (PvdA). Daarbij ging het onder meer om de werkgelegenheid, het aantal toestellen dat kan worden gekocht en de geluidsoverlast.

Laat op de avond, na de beantwoording van Hennis, zei Eijsink dat haar vragen naar tevredenheid waren beantwoord. Daarom gaat haar fractie akkoord met de aanschaf van 37 JSF-toestellen voor 4,5 miljard euro. Wel wil Eijsink dat goed in de gaten wordt gehouden dat de geluidsoverlast voor omwonenden van de JSF-bases niet zal toenemen.

Verschillende oppositiepartijen verweten Eijsink een toneelstuk te hebben opgevoerd. "Ik heb vanochtend al voorspeld dat de PvdA zou gaan instemmen", memoreerde GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik. "Dit voelde als een slechte film waarvan je de afloop al weet", zei ook CDA-Kamerlid Raymond Knops.

De uitkomst van het Kamerdebat betekent het einde van een jarenlange discussie over het al of niet aanschaffen van het zeer omstreden jachtvliegtuig, waarbij de PvdA geregeld van standpunt wisselde.