'Complotdenker kaapt dagboek moeder Vaatstra'

Complotdenkers zijn via een omweg aan het dagboek van de moeder van de vermoorde Marianne Vaatstra gekomen en dreigen dat nu te publiceren. Herhaalde emotionele oproepen om de zaak te laten rusten mochten niet baten, schrijft het AD woensdag.

Op verschillende sites van complotdenkers zijn al fragmenten uit het dagboek online gezet. Sommigen geloven dat Vaatstra het slachtoffer was van een rituele moord en dat Jasper S., die in april voor de moord en verkrachting van Vaatstra werd veroordeeld, slechts een katvanger is om het werkelijke schandaal te verhullen. In het dagboek zien de complotdenkers bewijs voor hun stellingen.

Een vriendin van de moeder had het dagboek van veertig bladzijdes geleend. Zij gaf het aan een van de complotdenkers, Wim Dankbaar. De moeder heeft volgens de krant inmiddels veel spijt van het uitlenen van haar persoonlijke schrijven en heeft inmiddels advocaat Yehudi Moszkowicz ingeschakeld om de publicatie te verbieden. De advocaat begint met een kort geding als Dankbaar zijn plannen doorzet. Vorige week eiste Moszkowicz alle kopieën van het dagboek op.

De familie had volgens de advocaat gehoopt de zaak na de rechtszaak te kunnen laten rusten. "Het is diep treurig dat de hele familie er nu opnieuw mee bezig is", zegt de advocaat. Dankbaar stelt in de krant dat het algemeen belang om de 'echte' moordenaar te vinden zwaarder weegt dan het belang van de nabestaanden. "Het dagboek laat zien hoe schandalig justitie haar en haar familie heeft behandeld. Het is zelfs zo erg, dat justitie de ware moordenaars van haar dochter heeft beschermd."

Justitie wil volgens de complotdenker niet dat er bepaalde zaken aan het licht komen. "Ik ga niet over lijken, dat doet justitie." Specialist auteursrecht Arnoud Engelfriet schat in de krant de kans dat de rechter de publicatie verbiedt in op 99 procent.

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster. Jarenlang bleef ondanks uitvoerige onderzoeken onduidelijk wie de dader was. Uiteindelijk leidde een groot dna-verwantschapsonderzoek tot een doorbraak. De bedoeling was met het onderzoek familie van de dader tegen te komen, maar de dader bleek zelf dna te hebben afgestaan.

De 45-jarige melkveehouder Jasper S. uit Oudwoude werd op 18 november aangehouden. Na zijn bekentenis werd hij veroordeeld tot achttien jaar cel.