Buskaper Noorwegen zou worden uitgezet

De man die maandagavond bij het Noorse Årdal een bus kaapte en drie inzittenden doodde, is een Zuid-Sudanees die dinsdag Noorwegen zou worden uitgezet. Dat heeft de Noorse politie gezegd.

De 31-jarige verdachte verbleef in een asielzoekerscentrum in de buurt van Årdal en zou naar Spanje worden uitgezet, waar zijn asielaanvraag tegen het licht zou worden gehouden.

De kaper bracht de chauffeur van de bus en twee medepassagiers met messteken om het leven. Er bevonden zich geen andere passagiers in de bus.

De brandweer arriveerde als eerste bij de gekaapte bus. Toen duidelijk werd wat er gaande was rekenden de brandweerlieden de dader in. De man, die lichtgewond raakte, is vervolgens overgedragen aan de politie. Een in allerijl opgetrommelde antiterreureenheid, die klaarstond om per legerhelikopter te worden ingevlogen, hoefde niet te worden ingezet.

Op dezelfde busroute stak een Ethiopiër in 2003 een buschauffeur dood nadat hij eerder een Congolese asielzoeker van het leven had beroofd, meldde de Noorse zender NTB.