Cameron: islamitisch bankieren mogelijk maken

De premier van het Verenigd Koninkrijk, David Cameron, heeft het plan opgevat om islamitisch zakendoen mogelijk te maken. De London Stock Exchange gaat een islamitisch index bijhouden en de staat zal obligaties –de sukuk- gaan uitschrijven die gestoeld zijn op islamitische principes. Cameron bracht dinsdag zijn plannetjes naar buiten op het World Economic Forum.

Volgens de premier, zoon van een beurshandelaar, is dit een logische stap. Cameron is van mening dat een veranderende wereld om aanpassingen vraagt.  Volgens de verre nazaat van koning Willem IV moeten landen niet teveel naar binnen gericht zijn, maar goed om zich heen kijken.

Het leuke van islamitisch bankieren is dat veel zaken niet zijn toegestaan. Zo mag er niet geleend worden tegen rente. Speculatie is ook haram, want dit wordt als een vorm van gokken gezien. Gokken is volgens de Sharia-wetgeving een grote zonde. Ook handel in financiële risico’s is niet toegestaan.

Geld wordt niet gezien als bezit an sich binnen de sharia. Een moslim mag zijn inkomen niet bij elkaar schrapen op louter een abstract begrip als 'geld'. Ook andere zaken waar de gemiddelde moslim zijn neus voor op haalt, zijn uit den boze als investering. Zo mag er onder andere geen geld gestoken worden in varkensvlees, wapenhandel en alcohol.

Het is de bedoeling dat de sukuk zich aan deze regeltjes houdt. Groot-Brittannië hoopt op deze manier 200 miljoen pond binnen te harken.