Satiricus van tv Egypte gehaald

Een tv-persoonlijkheid in Egypte die het waagde grappen te maken over legerleider Abdul Fatah al-Sisi die 4 maanden geleden president Mursi afzette, is vrijdag niet meer op de buis verschenen. Kort voor het satirische programma van Bassem Youssef zou worden uitgezonden, meldde de omroep plotseling dat de vorige uitzending problemen had veroorzaakt en dat de show van Youssef daarom niet meer wordt uitgezonden tot die zijn opgelost.

Youssef maakte eerder grappen over Mohamed Mursi en toen hij na een lange zomervakantie vorige week weer met een tv-show kwam, maakte hij grappen over de nieuwe machthebber, generaal al-Sisi en diens dwepende aanhang. Zo stak hij de draak met het feit dat sommige winkels chocoladerepen verkopen die zijn gemodelleerd naar de generaal. "Sisi is veranderd in chocola", grapte de komiek.

De Egyptische samenleving is scherp verdeeld sinds Mursi werd afgezet. De voormalige president verschijnt maandag voor de rechter, net als andere hooggeplaatste leden van de Moslimbroederschap. Ze zouden hun aanhang hebben aangezet tot geweld. Aanhangers van Mursi hebben aangekondigd vanaf vrijdag het hele weekend te zullen protesteren.

Satiricus van tv Egypte gehaald
Satiricus van tv Egypte gehaald (Foto: ANP)