Plasterk maakt verklaring NSA openbaar

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft informatie die hij van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft gekregen over onderschepte belgegevens bekendgemaakt. In een brief van Plasterk donderdag aan de Tweede Kamer staat de verklaring.

Plasterk onthulde woensdag in Nieuwsuur dat hij bevestigd heeft gekregen dat de NSA vorig jaar inderdaad gegevens heeft onderschept over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland.

In de verklaring waar de minister aan refereerde, ontkent de NSA beweringen van Franse, Spaanse en Italiaanse journalisten dat de inlichtingendienst tientallen miljoenen telefoongesprekken heeft afgeluisterd. Wel is metadata verzameld, gegevens over bijvoorbeeld het tijdstip van een telefoontje en tussen wie het gesprek werd gevoerd.

Plasterk schrijft verder een motie van D66-leider Alexander Pechtold te zien als ondersteuning van het beleid. In de motie wordt de regering verzocht het gesprek aan te gaan met de Verenigde Staten over een anti-spionageakkoord of zich aan te sluiten bij het initiatief van Frankrijk en Duitsland, die om opheldering willen vragen.

De minister meldt dat gesprekken plaatsvinden tussen de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de NSA. Het Frans-Duitse initiatief beoordeelt Nederland als positief. Hierover is ook contact met beide landen en waar nodig wil Plasterk een actieve bijdrage leveren, schrijft hij.

D66 laat in een reactie weten uit de brief te lezen dat Nederland anti-spionageafspraken met de VS gaat maken. "Begin nu met anti-spionageafspraken met harde criteria. Bevriende staten horen elkaar niet zomaar te bespioneren. Hardere afspraken daarover blijken met alle onthullingen van de laatste tijd meer dan ooit nodig", aldus Pechtold.

Verder schrijft Plasterk in een reactie op een motie van het CDA en D66 om opheldering te krijgen over wie afgeluisterd wordt, dat het kabinet in gesprek is met de VS. De Kamer wordt, waar nodig vertrouwelijk, over de uitkomsten geïnformeerd.