Plasterk: NSA geeft taps NL toe

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft vorig jaar inderdaad gegevens onderschept over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft dat woensdag bevestigd gekregen, zo onthulde hij in Nieuwsuur.

Plasterk herhaalde nogmaals dat de regering daar niet van op de hoogte is geweest. Bovendien benadrukte hij dat de gegevens niet door Nederlandse inlichtingendiensten zijn verzameld en verschaft.

In de afgelopen weken werd al gespeculeerd over het grote aantal taps in Nederland. NSA zou een groot aantal telefoonnummers in Nederland monitoren en de gesprekken van deze nummers automatisch opnemen. Verder werd duidelijk dat ook een groot aantal wereldleiders zijn afgeluisterd.

Het Nederlandse kabinet reageerde, in tegenstelling tot andere Europese landen, tot nu toe vrij terughoudend op de beweringen en hielden een slag om de arm. Plasterk zei in Nieuwsuur nu alsnog bij de NSA aan de bel te gaan trekken en dat 'dit niet acceptabel' is. Premier Mark Rutte (VVD) en Plasterk zeiden overigens eerder al dat de afluisterperikelen onacceptabel zijn, mochten ze waar zijn.

Plasterk herhaalde verder dat hij niet de indruk heeft dat premier Mark Rutte (VVD) of hij zelf wordt afgeluisterd. "Nederland is geen target. Ik heb geen redenen om aan te nemen dat dat anders is", aldus de minister.


Plasterk over de NSA en afluisteren (NOS)