Nog vier Greenpeace-activisten aangeklaagd

Justitie in Rusland heeft nog eens vier opvarenden van het Greenpeace actieschip Arctic Sunrise formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens hooliganisme. De activisten betraden zonder toestemming een boorplatform en werden - zoals iedereen die dat doet - aangehouden.

Het gaat om drie Britten en een Nieuw Zeelander. Maandag werden al drie andere opvarenden formeel aangeklaagd. Dat meldde persbureau RIA Novosti in de nacht van maandag op dinsdag.

Volgens een woordvoerder zijn vorige week de drie eerste opvarenden, twee Russen en een Turk, in staat van beschuldiging gesteld. Hooliganisme is volgens het Russisch een strafbaar feit waarop maximaal 7 jaar gevangenisstraf staat.

Onder de 30 opvarenden zijn ook twee Nederlanders. Den Haag probeert hun vrijlating te bewerkstelligen, maar Rusland vindt dat de wet voor iedereen geldt en dus ook voor Greenpeaceactivisten.

De Arctic Sunrise werd vorige maand na de hooliganactie bij een boorplatform bij Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna overgebracht naar Moermansk.