Claim om ziekmakende windmolens

Tientallen inwoners van het Utrechtse Houten willen compensatie van de gemeente na de komst van enkele windmolens. De waarde van hun huizen zijn met minimaal vijftigduizend euro gedaald. De totale schade wordt op drie miljoen euro geschat, schrijft Trouw dinsdag.

De subsidieslurpende windmolens ontsieren het uitzicht en geven een laag, infrasoon gebrom af. Hiervan is bekend dat het gezondheidsklachten, slaapproblemen, onrust en depressiviteit veroorzaakt. Volgens de krant is het de eerste keer dat een gemeente door zoveel bewoners tegelijk wordt aangeklaagd.

Ook Vereniging Eigen Huis vraagt zich af wie de dalende woningwaarden na het plaatsen van een windmolen opvangt. De vereniging doet onderzoek naar de mogelijkheden om de schade niet bij huiseigenaren neer te leggen maar elders te claimen.

De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) stelt dat de energieproducent, in dit geval Eneco, de schade moet ophoesten. Tegelijkertijd heeft de vereniging een klacht ingediend bij het Europese Hof voor Rechten van de Mens. Het laagfrequent geluid van de molens zou een inbreuk zijn op vrij en ongestoord wonen.