JP Morgan betaalt 5,1 miljard boete

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase gaat 5,1 miljard dollar schadevergoeding betalen aan hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac. Het bedrag is een compensatie voor de verliezen als gevolg van dubieuze woningkredieten van JP Morgan aan beide hypotheekinstellingen. Hierover is zaterdag een akkoord bereikt tussen JP Morgan en de Amerikaanse hypotheektoezichthouder FHFA.

Het is niet het enige miljardenbedrag dat de grootbank moet betalen. Onlangs toonde JP Morgan Chase zich bereid om een vergoeding van in totaal 13 miljard dollar op te hoesten omdat de bank investeerders rommelkredieten heeft aangesmeerd. De overeenkomst met de hypotheekwaakhond zou onderdeel zijn van het akkoord van 13 miljard, waarover overigens nog steeds wordt onderhandeld met het Amerikaanse ministerie van justitie.

Naast de boetes wachten de bank en voormalige topmannen mogelijk ook een strafrechtelijke vervolging. De Amerikaanse justitie doet onderzoek naar frauduleuze praktijken van de bank tussen 2005 en 2007, die mede hebben bijgedragen aan de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de financiële crisis in de jaren na 2007.