'Raketdeal met Turkije moet geen politiek worden'

Van een omstreden voorstel om een Chinees raketverdedigingssysteem te verkopen aan Turkije, NAVO-lid en bondgenoot van de Verenigde Staten, moet vooral geen politieke kwestie worden gemaakt. Dat heeft het Chinese ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezegd. Eerder had de Amerikaanse ambassadeur in Turkije zijn zorgen geuit over de plannen.

Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken is de kwestie niets anders dan een 'normale samenwerking op het gebied van wapenhandel' die 'rationeel en objectief' moet worden bekeken. "Maak geen politieke kwestie van normale commerciële concurrentie", aldus de woordvoerder.

De Amerikaanse ambassadeur in Turkije, Francis Ricciardone, zei zich zorgen te maken of het Chinese raketsysteem wel aansluit bij de raketsystemen die veel NAVO-lidstaten gebruiken. De VS zijn inmiddels al in overleg gegaan met Turkije. Ankara heeft benadrukt dat de deal nog niet rond is.

Het Chinese FD-2000-systeem moet de concurrentie aangaan met het Amerikaanse Patriot PAC-3-systeem, de Russische S400-raketten en het door Italië en Frankrijk ontwikkeld SAMP/T Aster 30-systeem. Turkije wil vier lanceerinstallaties aanschaffen en 288 raketten. Volgens de Turken bood China de beste prijs. Bovendien kunnen de Chinezen het raketsysteem binnen vier jaar leveren.

Om de samenwerking tussen de verschillende systemen te garanderen moeten er gegevens over de raketsystemen worden uitgewisseld. Daarmee bestaat de mogelijkheid dat China weet krijgt van diverse NAVO-geheimen, aldus het Center for Strategic and International Studies in Washington.