Winkelmedewerker verdacht van brand Leeuwarden

Een 38-jarige man wordt verdacht van het veroorzaken van de grote brand in het centrum van Leeuwarden afgelopen weekend. Het gaat om een medewerker van de kledingwinkel waarin de brand ontstond. Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de gemeente, de brandweer politie en het Openbaar Ministerie.

De medewerker wordt ervan verdacht dat hij door onvoorzichtig handelen brand te hebben veroorzaakt. In de winkel stond vermoedelijk een losse gaskachel met gasfles. De medewerker was bezig met de gaskachel, waarbij een steekvlam ontstond. Daarop vatte kleding in de winkel vlam.

De medewerker zit niet vast, omdat op het feit waar hij van wordt verdacht maximaal twee jaar cel staat. Voorlopige hechtenis is bij zo'n lage maximale straf niet mogelijk. De man is woensdag verhoord. Zijn verklaring komt in grote lijnen overeen met verklaringen van getuigen.

Bij de brand kwam een 24-jarige bewoner van een appartement aan de Kelders om het leven. Het vuur brak zaterdag aan het einde van de middag uit in een winkel aan de Kelders en sloeg over. Vijftien panden werden getroffen door de vuurzee, waarvan er zes zware schade opliepen. Elf panden zijn nog niet vrijgegeven. Delen van de Kelders, Poststraat en Minnemastraat zijn nog afgezet wegens instortingsgevaar.