Truckers mogen alcoholslot opgelegd krijgen

Vrachtwagenchauffeurs die betrapt worden op rijden onder invloed mogen worden veroordeeld tot een alcoholslotprogramma. Dat heeft de Raad van State woensdag in drie afzonderlijke zaken bepaald. De beslissing betekent dat truckers die veroordeeld worden tot een alcoholslot daardoor twee jaar hun vak niet kunnen uitoefenen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) had de drie chauffeurs een alcoholslotprogramma opgelegd nadat de politie had geconstateerd dat ze onder invloed van alcohol hadden gereden. Daardoor werd automatisch hun rijbewijs voor twee jaar ongeldig verklaard. Het drietal was vervolgens naar de rechter gestapt omdat ze door de beslissing hun baan en inkomen verloren.

De Raad van State vindt dat de chauffeurs beter hadden moeten nadenken voordat ze met drank op achter het stuur kropen. Van hen mag een bijzonder verantwoordelijkheidsgevoel worden verwacht. Bovendien had bij hen bekend moeten zijn dat verkeersdelicten, ook buiten werktijd, consequenties kunnen hebben voor het uitoefenen van hun vak.

De rechtbank in Haarlem oordeelde eerder in een van de drie zaken dat het alcoholslotprogramma een te zware maatregel was, omdat de vrachtwagenchauffeur hierdoor zijn inkomen zou verliezen. De rechtbank in Maastricht en de rechtbank Oost-Brabant verklaarden de eerdere beroepen van de andere twee vrachtwagenchauffeurs juist ongegrond.

Drankrijders kunnen weer in het bezit komen van een rijbewijs als zij meewerken aan het alcoholslotprogramma. Zij krijgen dan echter alleen het rijbewijs voor categorie B voor personenauto's. Dat vrachtwagenchauffeurs daardoor zwaarder worden bestraft, maakt voor de Raad van State geen verschil.