Nokia presenteert eigen tablet en grotere telefoons

Nokia heeft dinsdag in Abu Dhabi zijn eerste tablet gepresenteerd. Ook stelde het bedrijf grotere versies van zijn Lumia-telefoons voor. Met deze nieuwe producten zet Nokia zijn eerste stap in nieuwe markten waar het wederom concurreert met bedrijven als Samsung, Apple en Lenovo.

De tablet, de Lumia 2520, beschikt over een scherm van tien inch en draait op de nieuwste versie van het Windows RT-besturingssysteem. Lenovo en Acer zagen de verkoop van hun Windows-tablets in het tweede kwartaal flink toenemen, maar met een marktaandeel van 4,5 procent moet dit type tablets buigen voor marktleider Apple (32,4 procent).

Nokia denkt de concurrentie aan te kunnen gaan doordat de apparaten beschikken over 4G-internet, een camera die ook foto's neemt bij weinig licht en een scherm dat in de volle zon nog steeds zichtbaar is. Deze functies zijn bij andere bedrijven doorgaans alleen in smartphones te vinden.

Met de Lumia 1520- en 1320-telefoons van zes inch, bijna vijftien centimeter, maakt Nokia zijn eerste grote smartphones. Het is een formaat waarin vooral Samsung met de Samsung Galaxy Note een bekende naam is.

De 1520 is van de twee de duurste versie van de twee. Dit is de eerste telefoon van Nokia met een Full HD-beeldschermresolutie. Concurrerende bedrijven, waaronder Samsung met de Galaxy S4, maken al langer telefoons met dergelijke beeldschermen. Daarnaast beschikt de duurdere telefoon over een betere camera en meer rekenkracht.

De Lumia-tablet wordt eind dit jaar eerst verwacht in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Finland voor 499 dollar. Andere landen volgen later. De Lumia 1520 moet eind dit jaar op de markt verschijnen voor 749 dollar, terwijl de Lumia 1320 gepland staat voor begin volgend jaar en 339 dollar moet kosten. Prijzen voor de Europese markt is nog niet bekendgemaakt.

Daarnaast heeft Nokia drie goedkope Asha-telefoons aangekondigd. De Asha 500, 502 en 503 zijn gericht op opkomende markten. De Asha 503 is de eerste in de reeks die via 3G online kan. De telefoons moeten respectievelijk 69, 89 en 99 dollar kosten en worden eind dit jaar in onder meer Azië, Afrika en het Midden-Oosten op de markt gebracht.