Cruijff: Bergkamp kon eigenlijk alles

Dennis Bergkamp was een complete voetballer die alles kon. Dat zei Johan Cruijff vrijdag tijdens de presentatie van de biografie van de oud-voetballer. "Hij was een 'gentleman footballer', op elk onderdeel." Een beste kwaliteit heeft Bergkamp niet. "Je kunt beter zeggen dat zijn slechtste eigenschap is dat hij niet tegen zijn verlies kon", lachte Cruijff.

Bergkamp heeft volgens Cruijff alles uit zijn loopbaan gehaald. "Het enige wat hij er niet uit heeft gehaald is een vliegbrevet. Maar dat zij hem vergeven."

Cruijff had altijd door dat Bergkamp een bijzondere voetballer was. "Hij had natuurlijk de normale situatie die nette jongens vaak hebben dat hij pas in zijn tweede seizoen doorbrak. Maar zijn talent stond buiten kijf." Omdat Bergkamp te net was besteedde Cruijff als Ajax-trainer extra aandacht aan hem. "De rest waren straatjongens. Zo'n jongen moet je dan helpen."

Toch is Bergkamp geen lieve jongen. "Als je denkt dat je de kaas van zijn brood kan eten, dan moet je oppassen, hoor", waarschuwt de eeuwige nummer veertien over zijn vriend. "Hij is een van de beste die er is. Hij is wat mij betreft in ieder geval een heel goede vriend, een heel goede voetballer en een heel goed mens."