Zeemonster gevonden in CaliforniŽ

Voor een leek moet het op een fabelachtig zeemonster hebben geleken, maar maritiem bioloog Jasmine Santana wist wat ze afgelopen weekeinde aantrof bij een strand in Californië: het ruim vijf meter lange karkas van een riemvis.

Santana, die bij het Catalina Island Marine Institute werkt, had de hulp van vijftien mensen nodig om het gigantische wezen uit de branding te halen. Zij en haar collega's noemen het de vondst van hun leven. "We hebben nog nooit zo'n grote vis gezien", zei Santana's collega Mark Waddington. "De laatste riemvis die we vonden was een meter lang."

Santana vond de ontzielde zilverkleurige riemvis toen ze zondag aan het snorkelen was. De riemvis lag op de zeebodem, zo'n dertig meter onder water. Ze wist het ding in haar eentje richting de branding te slepen, waarna haar collega's haar te hulp schoten.

Wetenschappers krijgen zelden de kans om een riemvis te bestuderen, aangezien de vissen tot ruim negenhonderd meter diepte duiken. Riemvissen kunnen ruim vijftien meter lang worden.


Wel zóóóóó lang... (beeld: The Telegraph)