Somalische piraat in BelgiŽ opgepakt

De Belgische federale politie heeft zaterdag op de Brusselse luchthaven Zaventem twee Somaliërs opgepakt. Dat heeft het Belgische openbaar ministerie maandag bekendgemaakt. De twee zouden betrokken zijn bij de kaping van het Belgische baggerschip Pompeï in 2009.

Een van de opgepakte Somaliërs is de beruchte piratenleider Mohammed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne. Hassan wordt beschouwd als een van de machtigste Somalische piratenleiders en zou de hand hebben gehad in de kaping van een hele serie schepen, waaronder de Pompeï. Het schip en zijn bemanning werden zeventig dagen lang gegijzeld. Ze kwamen pas vrij nadat de reder twee miljoen euro losgeld had betaald.

Abdi Hassan wordt in rapporten van de Verenigde Naties omschreven als een zeer belangrijk kopstuk van de Somalische piraten. Sinds 2005 zou hij met zijn piratenbende vele miljoenen hebben verdiend met het kapen van schepen. Volgens Johan Delmulle van het Belgische openbaar ministerie wordt Abdi Hassan aangeklaagd voor kaping, ontvoering en het leiding geven aan een criminele organisatie.

Abdi Hassan werd naar België gelokt met het verzoek of hij advies wilde geven over een documentaire over het piratenleven. De Belgische federale politie had het project echter in scène gezet. In plaats van ingezet te worden als expert, werd hij op Zaventem ingerekend door de autoriteiten.