Volkert van der Graaf in beroep

Volkert van der Graaf gaat in beroep tegen het besluit van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om hem geen proefverlof te geven. Dat bevestigen zijn advocaten Renate Croes-Hoogendoorn en Stijn Franken. Ze willen verder niets kwijt over de zaak.

Het beroep is nog niet ingediend. Dat verwachten de advocaten deze week te doen. Het vraagstuk ligt dan weer bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). De raad kan het verzoek ongegrond verklaren, waarmee de kous af is. Daarnaast kan de raad de beslissing weer bij Teeven leggen. De RSJ kan ook zelf een definitief besluit nemen over het proefverlof.

Teeven wees het proefverlof van de moordenaar van Pim Fortuyn vrijdag opnieuw af, omdat het voor maatschappelijke onrust zou zorgen. Daarbij vormt het volgens Teeven een gevaar voor Van der G., zijn familie en de openbare orde.

De staatssecretaris moest met een nieuw besluit komen, nadat de RSJ oordeelde dat een goede terugkeer in de samenleving belangrijker is dan maatschappelijke onrust. Tegen het oordeel van Teeven gaat Van der G. in beroep bij de RSJ.

De 44-jarige Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar. Hij zit vast sinds de moord op Fortuyn op 6 mei 2002 en komt in mei in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.