Rusland niet tevreden over uitleg Nederland

De uitleg van Nederland over de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin gaat Rusland niet ver genoeg. Dat meldt het Russische ministerie van buitenlandse zaken vrijdagmiddag. Rusland verwacht dat de betrokkenen bij de arrestatie ter verantwoording worden geroepen.

De Nederlandse ambassadeur in Rusland Ron van Dartel overhandigde het rapport over de aanhouding van de Russische diplomaat Dmitri Borodin vrijdagochtend. Het bevat een toelichting op wat volgens Nederland vorig weekeinde is gebeurd.

De 46-jarige Borodin werd aangehouden bij zijn woning in Den Haag. Dat is een schending van het Verdrag van Wenen, waarin de volledige onschendbaarheid van diplomaten is geregeld. Nederland heeft daarvoor zijn excuses aangeboden. De man zou dronken zijn geweest en zijn kinderen hebben mishandeld.

De Russische president Vladimir Poetin eiste dinsdag, behalve excuses, dat ook de schuldigen zouden worden gestraft.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmersmans (PvdA) zei deze week dat hij persoonlijk begrip had voor het optreden van de betrokken agenten. Volgens Timmermans handelden ze vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen.