Utrechts raadslid weg na stelen geld daklozenkrant

Het Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest is dinsdag per direct opgestapt. Hij heeft als penningmeester bij het Utrechtse Straatnieuws geld uit de kas van de daklozenkrant genomen voor eigen gebruik. Van der Roest kan daardoor niet meer functioneren als politicus, laat de PvdA in een verklaring weten.

Het gaat volgens RTV Utrecht om een bedrag van zo'n veertigduizend euro. Over een periode van een jaar werden regelmatig bedragen overgeboekt naar de privérekening van het raadslid. Tevens zou hij de pinpas van de stichting hebben gebruikt tijdens zijn vakantie en in de kroeg.

De 55-jarige Van der Roest heeft de diefstal toegegeven, zegt voorzitter van Straatnieuws Broos Schnetz tegenover de regionale omroep. Als hij het bedrag terugbetaalt, wordt geen aangifte tegen hem gedaan. "Bert is geen klootzak, hij is geen dief. Het is een man met het hart op de juiste plaats, die de weg even helemaal kwijt is geraakt", aldus Schnetz.

De PvdA heeft naar aanleiding van het nieuws Van der Roest gevraagd zijn raadszetel in te leveren. Hij gaf daar direct gehoor aan, aldus de fractie. Van der Roest heeft dinsdag zijn ontslag aangeboden bij de burgemeester.

Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten dat Van der Roest ook zonder aangifte kan worden vervolgd. Een woordvoerder meldt dat voorlopig geen onderzoek wordt ingesteld. "We hebben kennis genomen van de zaak. Ik kan niet uitsluiten dat er uiteindelijk toch onderzoek komt", aldus de zegsvrouw.