Begrotingsoverleg om 18.00 uur verder

De financieel woordvoerders van coalitiepartijen VVD en PvdA en van oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP praten om 18.00 uur verder met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Het overleg vindt plaats op het ministerie van Financiën. Dat zei de bewindsman vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad.

Dijsselbloem ziet dat er bij de overgebleven oppositiepartijen een 'serieuze insteek is om serieus verder te praten'. "We hebben zo een kort gesprek om vooruit te kijken op de komende dagen en week." Mogelijk wordt in het weekeinde verder gesproken, maar niet op zondag, zo verzekerde Dijsselbloem, daarmee tegemoetkomend aan de wensen van de twee christelijke partijen.

Dat het CDA niet verder wil praten met het kabinet vindt de minister 'jammer'. Volgens hem was het CDA te veeleisend. "Ze hebben een alternatieve route geschetst en gezegd: die moet het worden en anders gaat u maar met de anderen praten. Maar je zult moeten geven en nemen."

De krachttermen die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) voor aanvang van de ministerraad in de mond nam vond Dijsselbloem niet zo verstandig. "Daar is hij op aangesproken", zei Dijsselbloem. Timmermans zei dat het CDA het kabinet 'de middelvinger had gegeven'. Kort daarop betuigde hij op Facebook zijn spijt.

"We hebben het in de ministerraad even over de toon gehad", zei Dijsselbloem. "We moeten respectvol omgaan met alle partijen. Niet alleen met de partijen waarmee we verder praten. De partijen die afhaken moeten niet onnodig vervreemden van de anderen."

Timmermans ontkende na afloop van de ministerraad overigens dat hij op zijn opmerking is aangesproken. Wel zou hij aan het begin van de ministerraad zelf hebben gezegd dat hij zich ongelukkig had uitgedrukt. "Ik heb CDA-leider Buma ook meteen een sms gestuurd. Maar er is niemand in de ministerraad die mij erop heeft aangesproken."