Doe Maar niet aanwezig op eigen filmpremière

De bandleden van Doe Maar zijn zaterdagavond niet aanwezig bij de première van de documentaire Doe Maar: Dit Is Alles op het Nederlands Film Festival. "Jan Hendriks is op vakantie, en Henny Vrienten en Ernst Jansz willen alleen komen als de hele band kan", laat de festivalorganisatie donderdag weten aan Novum Nieuws.

De bandleden hebben er geen geheim van gemaakt zo min mogelijk met de pers te willen praten ter promotie van de film van Martijn Nijboer, waarin de bandleden terugkijken op hun roemruchte hoogtijdagen in de jaren zeventig en tachtig.

"De mannen zien hun laatste tournee als afsluiting van hun werk", zegt een woordvoerder van het agentschap van de band, die in februari het laatste optreden van hun 'aller-, allerlaatste toer' Glad IJs gaf. "Ze zijn zeker trots op de film, maar willen verder niet meewerken aan de promotie."

Bij het maken van de documentaire was eigenlijk al duidelijk dat de filmbeelden die tijdens de Glad IJs-toer werden geschoten waren bedoeld als laatste medewerking van de band.

"De leden hebben heel duidelijk gemaakt dat ze alleen onder die voorwaarde aan de film wilden meewerken", zegt een woordvoerder van coproducent BNN. "Ze zijn heel blij met de documentaire, maar beseffen ook dat als ze straks op zo'n rode loper gaan staan, iedereen aanvullende vragen gaat stellen en het verleden oprakelt. Daar hebben ze nadrukkelijk voor bedankt."

Doe Maar heeft overigens wel vaker een 'allerlaatste' optreden gegeven. Hoewel de band officieel in 1984 uit elkaar viel kwamen de leden, behalve voor Glad IJs, ook in 2000, 2008 en 2012 bijeen voor een reeks reünieconcerten. In 2000 verscheen zelfs een nieuw studioalbum.

Zowel het agentschap als de festivalorganisatie houdt nog een kleine slag om de arm dat ten minste een van de bandleden zaterdag op het NFF toch acte de présence geeft.


Doe Maar niet aanwezig op eigen filmpremière (Foto: Novum)