26 kandidaten burgemeester Utrecht

Op de vacature van burgemeester van Utrecht hebben 26 kandidaten gereageerd. Onder de kandidaten zijn twintig mannen en zes vrouwen, zo laat de Utrechtse commissaris van de koning Willibrord van Beek (VVD) woensdag weten. De aanmeldingstermijn verliep zondag.

Onder de sollicitanten bevinden zich acht kandidaten die eerder burgemeester waren of nog zijn. Zes kandidaten hebben een andere bestuurlijke achtergrond. Het gaat om zeven PvdA'ers, vier VVD'ers, drie kandidaten zijn lid van het CDA en een van GroenLinks. Vijf kandidaten zijn partijloos en van de zes overige is de politieke achtergrond niet bekend.

De provincie noemt geen namen, maar van enkele kandidaten is bekend dat ze hebben gesolliciteerd naar de functie. Zo hebben onder meer zanger en presentator Henk Westbroek, oud-PVV'er Jhim van Bemmel en de 17-jarige scholier Hidde van Koningsveld gereageerd.

Andere veelgenoemde namen zijn onder anderen voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius en Jan van Zanen, de huidige burgemeester van Amstelveen. De VVD'er was eerder wethouder in Utrecht.

De huidige burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) vertrekt eind dit jaar na zes jaar burgemeesterschap bij de gemeente. Utrecht wil dat zijn opvolger begin januari aan de slag gaat.