'Kosten JSF = 3 weken zorg'

PvdA-leider Diederik Samsom heeft dinsdagavond tijdens het Prinsjesdagdebat bij de NOS forse kritiek gekregen vanwege de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Zijn VVD-collega Halbe Zijlstra moest hem te hulp schieten.

Samsom werd aangevallen door PVV-leider Geert Wilders. Volgens hem snappen de mensen thuis niet dat de PvdA in deze tijd miljarden uitgeeft aan een gevechtsvliegtuig, terwijl tegelijkertijd AOW'ers worden 'gepakt' en mensen hun baan verliezen. "Hoe kunt u dat uitleggen aan uw achterban?", vroeg Wilders. Ook SP-leider Emile Roemer uitte kritiek. Hij riep de PvdA op om de zorg voor ouderen te verbeteren in plaats van dure straaljagers te kopen.

Samsom antwoordde dat de aanschaf van de JSF een eenmalige uitgave is. Daarmee zijn de AOW'ers de komende jaren niet geholpen. Als de JSF nu niet wordt gekocht, is er het jaar erna 'nul' euro over, zei hij. "En hoeveel het jaar daarna? Nul euro." Hij riep Wilders op om dit 'eerlijke verhaal' te vertellen. "Nu praat u AOW'ers angst aan."

Halbe Zijlstra (VVD) viel Samsom bij. "We vervangen gewoon een straalvliegtuig. De F-16 gaat weg, er komt een ander type voor terug." De fractieleider van de VVD deed de oproep om er geen 'enorme rel' van te maken. Het bedrag waarmee de aankoop is gemoeid, is net zo veel als 'drie weken zorg' kost, aldus de liberaal.