'80% denkt dat kabinet crisis verergert'

Tachtig procent van de Nederlanders denkt dat de economische crisis door het regeringsbeleid alleen maar erger wordt. Dat blijkt uit een peiling die Ipsos in opdracht van de NOS heeft gedaan.

Van de mensen die nu PvdA zouden stemmen is zelfs 89 procent negatief over het crisisbeleid. Alleen SP- en PVV-stemmers zijn nóg vaker negatief. Bij de VVD-stemmers ziet zeventig procent de huidige koers niet zitten.

Slechts zeventien procent denk dat de regering de crisis kan oplossen, maar het vertrouwen in Europa is nog kleiner. Daarvan denkt maar dertien procent dat het een oplossing kan bieden.

De helft denkt dat het bedrijfsleven een belangrijke rol heeft bij het oplossen van de crisis. Ruim een derde ziet een belangrijke rol weggelegd voor de wereldeconomie.

Slechts negen procent zou premier Mark Rutte (VVD) geloven als hij zegt dat het de goede kant op gaat met de economie. Daarmee zou Rutte even geloofwaardig zijn als 'de bakker op de hoek'. Als PvdA-leider Diederik Samsom zegt dat het de goede kant op gaat, gelooft gelukkig maar twee procent hem. 

Twee derde stelt in meer of mindere mate door de crisis te worden geraakt. Ruim twee derde stelt de afgelopen maanden aan het bezuinigen te zijn geslagen en een bijna even groot deel verwacht daar het komende jaar mee door te gaan. Vooral op eten, kleding en vakanties zou worden bezuinigd. Weinig Nederlanders bezuinigen op de auto, sport of de mobiele telefoon.

De helft kan volgens eigen zeggen nog goed rondkomen, veertig procent lukt het net en vier procent zegt niet rond te komen. De meesten geven aan dat hun vertrouwen in de economie kan terugkomen als de werkloosheid weer gaat dalen. Ook zou hun vertrouwen herstellen door lastenverlichtingen en een stijgende huizenprijs.

Als dat allemaal gebeurt, gaan de mensen nog niet meer uitgeven. Dat doen ze pas als ze structureel meer geld binnenkrijgen. Een eenmalige meevaller van duizend euro zou door bijna de helft apart worden gezet voor later. Een kwart zou er zijn hypotheek of andere schulden mee aflossen.