Iran wil Perzische kat ruimte insturen

Een Perzische kat is mogelijk de volgende dierlijke astronaut die door Iran de ruimte in wordt gestuurd. Dat heeft het Iraanse persbureau IRNA maandag gemeld. Iran zei eerder dit jaar een aap succesvol te hebben gelanceerd, een claim waar de rest van de wereld vraagtekens bij zette.

Iran zei in januari dat een aap met een Pishtam-raket een hoogte van 120 kilometer had bereikt, en vervolgens veilig was teruggekeerd op de aarde. De buitenwereld begon echter te twijfelen aan de ruimtereis nadat er foto's waren verschenen van de aap voor en na de lancering: de foto's leken van twee verschillende apen te zijn. Iraanse functionarissen zeiden later dat de aap wel degelijk in de ruimte was geweest, maar dat er per ongeluk een verkeerde foto was vrijgegeven.

Mohammad Ebrahimi van het Iraanse ruimteprogramma zei maandag dat een pers mogelijk de volgende Iraanse ruimtereiziger wordt. De langharige kat moet voor het einde van het Iraanse jaar, dat op 21 maart afloopt, de dampkring verlaten, aldus Ebrahimi. De kat heeft echter nog concurrentie: een muis en een konijn zijn ook nog kandidaat om de ruimte in te gaan.