'Treinpersoneel beklaagt zich over vieze treinen'

NS-personeel, schoonmakers en de vakbeweging luiden de noodklok over steeds viezere treinen. Dat meldt het AD vrijdag. Personeel beklaagt zich over sterk vervuilde wagons en een ondraaglijke stank, blijkt uit e-mails in het bezit van de krant. Door bezuinigingen bij het ingehuurde schoonmaakbedrijf zou de werkdruk voor schoonmakers te hoog zijn.

Reizigers klagen over afval in de wagons en smerige wc's en zouden voor hun gezondheid vrezen. Ook wordt geklaagd over smerige zittingen en plukken haar. NS'ers zouden zich vooral zorgen maken dat conducteurs en ander treinpersoneel onder vuur komt te liggen van boze reizigers.

De NS weerspreekt de klachten in de krant. Bijna zestig procent van de reizigers geeft het bedrijf een rapportcijfer 7 of hoger voor de 'reinheid' van treinen, aldus een woordvoerder. Meldingen over viezigheid worden volgens de NS voor 95 procent binnen twee uur opgelost.

De problemen met de treinschoonmaak zouden vorig voorjaar zijn ontstaan, melden verschillende partijen aan de krant. NS-dochter Nedtrain sloot toen een deal voor de schoonmaak met Hago Rail Services. Dat bedrijf zou kampen met een extreem hoge werkdruk, aldus een bestuurder van FNV Bondgenoten in het AD.

Het schoonmaakbedrijf zelf laat weten te voldoen aan de kwaliteitsnormen van Nedtrain. Wel erkent het dat het soms klachten krijgt van NS-personeel.