Vonnis in groepsverkrachtingszaak India verwacht

Een van de Indiase mannen die dinsdag door een rechtbank in New Delhi schuldig werden verklaard aan de groepsverkrachting van en moord op een jonge vrouw, heeft woensdag uitgeschreeuwd dat hij onschuldig is. Hij deed dit onderweg naar de rechtbank, waar woensdag de strafmaat wordt bepaald. De aanklagers hebben de doodstraf geëist. Als de vier ter dood worden veroordeeld wacht hun ophanging.

In de zaak waren in totaal zes verdachten opgepakt. Een van hen overleed in maart in zijn cel en een zesde nog minderjarige verdachte werd onlangs tot drie jaar in een opvoedingsgesticht veroordeeld.

De 23-jarige vrouw en haar vriend werden belaagd nadat ze na een bioscoopbezoek op 16 december in een busje waren gestapt. De zes aanvallers sloegen de man in elkaar en verkrachtten de vrouw, onder andere met een metalen staaf. Ze dumpten de twee slachtoffers aan de kant van de weg en de vrouw overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

De zaak wekte veel beroering in India. De regering zag zich gedwongen wetgeving aan te passen en snelrechtprocedures in te voeren voor verkrachtingszaken. De nieuwe wet maakt stalken, begluren en seksuele intimidatie tot een misdrijf. Ook voorziet de wet in de doodstraf voor recidivisten of voor verkrachtingen waardoor het slachtoffer komt te overlijden.