'SyriŽ krijgt week om gifgas af te geven'

Op een gezamenlijke persconferentie van de Britse en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken in Londen, respectievelijk William Hague en John Kerry, heeft laatstgenoemde aangegeven dat Syrië binnen een week al haar chemische wapens dient af te geven of de consequenties van een weigering moet ondervinden. Dat schrijft The Guardian.

Kerry: "Ze moeten al hun chemische wapens afgeven in de komende week, zonder vertraging. Geef ze af!" Aangaande de bewijzen voor de oorlog zei hij: "Ik kan jullie echt bewijs geven, bewijs dat overeind blijft in een rechtszaal. (...) Ik heb persoonlijk mensen aangeklaagd met minder bewijs dan dit, dus ik ben overtuigd van het bewijs. Je kunt op WhiteHouse.gov het vrijgegeven rapport lezen en je eigen conclusies trekken." Kerry gaf aan dat Assad onbetrouwbaar is en noemde nogmaals de ruim 100.000 doden.

Kerry's ministerie van Buitenlandse Zaken gaf direct na de uitspraken aan dat ze retorisch moeten worden opgevat en niet als ultimatum: "Zijn punt was dat deze brute dictator, die een historie heeft met losjes omgaan met de feiten, niet te vertrouwen is aangaande het overhandigen van chemische wapens. Als dat zo zou zijn had hij het allang gedaan."

De Amerikanen plannen volgens Kerry een 'ongelooflijk kleine' aanval op Syrië. "We kunnen Bashar al-Assad verantwoordelijk houden zonder troepen op de grond of welke langdurige inzet ook, met een zeer gelimiteerde, zeer gefocuste kortetermijnsinzet die de mogelijkheden van Syrië om chemische oorlog te voeren vermindert, zonder de verantwoordelijkheid te nemen voor de burgeroorlog in Syrië." 

De minister noemde meermaals genocides in Afrika en Oost-Europa om zijn punt te maken. "Er moet een gepast protest gehoord worden als we terugdenken aan momenten in de geschiedenis waarop grote aantallen mensen vermoord werden omdat de wereld zich stil hield. De Holocaust, Rwanda en andere momenten zijn voor ieder van ons ook nu nog leermomenten."