'Oplopende tekorten voedselbanken'

Voedselbanken in Nederland moeten hun voedselpakketen verkleinen en wachtlijsten aanleggen door een toestroom van nieuwe armen en een afname van de hoeveelheid voedsel die wordt aangeboden. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van een rondgang.

Supermarkten en producenten hebben minder voedsel over vanwege de crisis en burgers zijn om die reden minder vrijgevig, stelt de krant. Voedselbanken in Drenthe, Noord-Holland en Arnhem zijn genoodzaakt kleinere pakketten te maken. In Limburg-Zuid en Utrecht zijn wachtlijsten ingevoerd voor honderden gezinnen.

De Nederlandse regering maakt al jaren geen gebruik van een Europees voedselhulpprogramma voor armen, omdat zij armoedebeleid een nationale kwestie vindt. "Een ten hemel schreiend standpunt, als je weet dat veel armen in Nederland nu niet geholpen kunnen worden door de Voedselbank", zegt voorzitter van Voedselbanken Nederland Leo Wijnbelt in de krant. "Tienduizend kinderen gaan 's morgens met honger naar school. Dat zou niet nodig hoeven zijn."

Nederland telt honderdvijftig voedselbanken die wekelijks zeventigduizend huishoudens van voedsel voorzien.