Ouders extra genaaid door kabinet

Vrijwel alle gezinnen met een of meer thuiswonende kinderen gaan er de komende jaren op achteruit als gevolg van de hervorming van de zogeheten kindregelingen. Bijstandsmoeders worden het meest getroffen. Dat blijkt uit een doorrekening van een wetsvoorstel dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag heeft gepresenteerd.

Van de huishoudens met kinderen gaat 91 procent erop achteruit, met gemiddeld driekwart procent. "Alle ouders zullen het voelen", zei Asscher bij de presentatie in Den Haag. Hij noemt dat onvermijdelijk gezien de omvang van de versoberingsoperatie.

De grootste achteruitgang, tot 4,5 procent, is er voor alleenstaande ouders met een uitkering op minimumniveau.Tegelijkertijd gaan alleenstaande ouders die het minimumloon verdienen er tot ruim tien procent op vooruit. Asscher wil zo voorkomen dat mensen met een uitkering minder te besteden krijgen als ze gaan werken, zoals nu vaak het geval is.

De kinderbijslag voor kinderen van 6 jaar en ouder gaat vanaf volgend jaar geleidelijk omlaag. Voor oudere kinderen is de kinderbijslag nu nog hoger, maar daaraan wordt een einde gemaakt. Voor kinderen van 12 tot en met 17 betekent dit dat de kinderbijslag omlaag gaat van 273,78 naar 191,65 euro per kwartaal. Voor kinderen van 6 tot en met 11 gaat de kinderbijslag van 232,71 naar eveneens 191,65 euro.

Het kabinet bezuinigt op termijn 810 miljoen euro op de kindregelingen, waaronder onder meer de kinderbijslag en de kinderopvangtoeslag vallen. Van de elf regelingen die er nu zijn, blijven er met ingang van 2015 nog vier over: de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag.

De bezuiniging is minder groot dan eerder werd verwacht, doordat mensen gemiddeld minder verdienen als gevolg van de economische crisis. Asscher is daardoor meer geld kwijt aan inkomensafhankelijke regelingen.

Het kabinet is niet van plan de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken, zei Asscher. Ook rijke ouders blijven kinderbijslag krijgen. En uiteraard blijft de villasubsidie ook onaangetast.