Schadelijk fruitvliegje al wijdverspreid

Een zeer schadelijke fruitvlieg die vorig jaar voor het eerst in Nederland werd gesignaleerd, blijkt inmiddels op allerlei plekken in het land rond te vliegen. Dat hebben onderzoekers van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, een onderdeel van Wageningen University, ontdekt.

De vlieg Drosophila suzukii kan flinke schade veroorzaken aan fruit. In Noord-Amerika en Zuid-Europa heeft de soort voor miljoenen euro's aan schade gezorgd.

Om de opmars van het insect in de gaten te houden, is de afgelopen maanden een landelijk monitoringsnetwerk opgezet. Daarvoor zijn op diverse plekken in Nederland tachtig vallen gezet. Tot half augustus werd in de vallen geen enkele suzukii-fruitvlieg gevonden.

De afgelopen weken veranderde dat echter en bleken op tien locaties in Zeeland, Gelderland en de Betuwe exemplaren in een val te zitten. Veelal ging het om een klein aantal, maar in een kersenboomgaard werden er in een week tijd meer dan 450 gevangen.

De onderzoekers roepen fruittelers op de komende periode geen fruit van elders aan te voeren, geen overrijp fruit te laten hangen en dagelijks afval af te voeren of te vernietigen om verdere verspreiding te voorkomen. Verder moeten bedrijven die de komende maanden nog fruit oogsten, zoals herfstframbozen, bramen, aardbeien en druiven, goed opletten.