Zwembond stelt bij eigen diploma borstcrawl voorop

De schoolslag is te ingewikkeld en daarom moeten kinderen eerst de borstcrawl leren. Dat stelt de nationale zwembond KNZB, die volgend jaar een eigen zwemdiploma wil introduceren, bevestigt algemeen directeur van de bond Jan Kossen dinsdag na berichtgeving over de kwestie in de Volkskrant.

De bond komt met een eigen zwemdiploma en een eigen lesmethode waarin kinderen niet beginnen met de schoolslag, maar met borst- en rugcrawl. "De schoolslag is een heel ingewikkelde slag, waarbij armen en benen in bijna tegengestelde richting worden bewogen. De borstcrawl is veel natuurlijker op jonge leeftijd" , aldus Kossen. Het diploma is in tien maanden te halen. Zwemlessen worden nu nog georganiseerd door zwembaden of zwemscholen.

De KNZB werkt al twee jaar aan de nieuwe methode en inmiddels is gestart met een tweede ronde van pilots bij drie zwemclubs. Als die naar tevredenheid verlopen wordt in september volgend jaar gestart met zwemlessen.

Volgens Kossen is het niet de bedoeling de concurrentie aan te gaan met de huidige diploma's, het zogenoemde zwem-ABC. "De methodes kunnen naast elkaar bestaan. Ouders kunnen zo kiezen."

Voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) Mervyn Stegers is kritisch en zegt zich in de Volkskrant grote zorgen te maken over het nieuwe diploma. Hij twijfelt of kinderen na de lessen zelfredzaam zullen zijn. Ook zou de borstcrawl minder lang vol te houden zijn dan de schoolslag wanneer een kind te water raakt. Kossen verwerpt die kritiek. "Liever een goede borstcrawl, dan een slechte schoolslag."