McCain: stem tegen aanval zou rampzalig zijn

De Amerikaanse senatoren John McCain en Lindsey Graham, twee Republikeinse haviken, willen meer details weten over de strategie van president Barack Obama ten aanzien van Syrië. Obama zal zijn zaak goed hard moeten maken om steun van het Congres te krijgen voor een militaire actie tegen Syrië. Tegelijkertijd zei McCain dat een afwijzing 'rampzalig zal zijn in zijn gevolgen'.

McCain en Graham hadden maandag in het Witte Huis een langdurig onderhoud met Obama over Syrië. McCain dringt er bij Obama al meer dan een jaar op aan om militair in te grijpen in Syrië. Het plan van de regering om het regime te straffen voor de inzet van chemische wapens is volgens hem nu nog lastiger uit te voeren, omdat Assad zijn troepen aan het verplaatsen is. Zowel McCain als Graham betwijfelt of het wel zo verstandig was van de regering om zo openlijk het voornemen om een aanval uit te voeren uit te spreken.

Obama verklaarde eerder dit jaar dat de inzet van chemische wapens door Assad tegen zijn eigen bevolking een 'rode lijn' zou zijn die de internationale gemeenschap hem niet mocht laten passeren. Obama zegt dat er nu bewijs is dat Assad onlangs in een voorstad van Damascus het zenuwgas sarin heeft ingezet en wil de instemming van het Congres voor een militaire actie.

Graham zei dat een beperkte aanval de strijdkrachten van Assad toch zo veel schade moet toebrengen dat hierdoor het tij op het slagveld kan keren ten gunste van de opstandelingen. "Er zal nooit een politieke oplossing in Syrië komen zolang Assad wint", zei hij.

McCain zei dat de regering het Congres nu moet verzekeren 'dat dit anders is dan de verwaarlozing van de afgelopen twee jaar'. Hij zei het ook oneens te zijn met de opvatting van de regering dat er voldoende tijd is om de goedkeuring van het Congres te vragen. "Ik ben er niet van overtuigd dat het tijdsbestek niet van belang is en het verbaast mij dat de voorzitter van de chefs van staven zegt dat het niet uitmaakt", zei McCain.