Vrouw geweigerd als lid Woudrichemse visclub

Een vrouw uit Woudrichem mag geen lid worden van de lokale visvereniging omdat ze een vrouw is. Dat kreeg ze vorige week te horen, vertelt zakenvrouw Nanka van de Meer maandag. De statuten waarin dit is geregeld mag ze niet inzien. Alleen leden van de vereniging mogen hun hengel uitwerpen in de Woudrichemse wateren.

Voorzitter van visserijvereniging De Hoop Jeroen Wyatt bevestigt tegenover Omroep Brabant dat Van de Meer wel lid had mogen worden als ze man was geweest. "Met een piemeltje was het een man, en dan mag je lid worden." De vereniging beroept zich bij haar weigering op de traditie, zo blijkt uit een toelichting van oud-voorzitter Johan Combee tegen de regionale omroep.

Van de Meer is daar 'een beetje boos' over, zo laat ze weten. De vrouw, die handelt in diamantboren, voldoet naar eigen zeggen verder aan alle voorwaarden. Zo beschikt ze onder meer over een vispas. Als ze zonder toestemming gaat vissen in Woudrichem kan ze bij controle een boete krijgen; ook kan ze haar landelijke visvergunning kwijtraken.

De vrouw wil graag in Woudrichem kunnen vissen. "Ik zou wel mogen vissen in de Biesbosch, maar als vrouw alleen ga ik dat natuurlijk niet doen", zo vertelt Van de Meer, die benadrukt dat zijzelf niet de publiciteit heeft gezocht.

Een vereniging mag vanwege de vrijheid van vereniging weigeren vrouwen toe te laten, laat het College voor de Rechten van de Mens weten. "Maar dat moet wel duidelijk omschreven zijn in de statuten", voegt een woordvoerder daaraan toe. Over zaken die onder het verenigingsrecht vallen, kan het college slechts bij uitzondering iets zeggen.

Van de Meer verwacht dat de zaak voor de rechter eindigt en heeft juridische bijstand gezocht. "Maar de vereniging mag me ook bellen om me te zeggen dat ik toch lid mag worden. Dat mag altijd."