Eerste Britse 'nee' in 231 jaar

Camerons motie om de Amerikanen te steunen in Syrië werd donderdagavond weggestemd met 13 stemmen verschil. De afgelopen acht tot tien generaties hebben een 'nee' tegen een door de regering voorgestelde oorlog echter niet meer meegemaakt. De laatste keer dat dat gebeurde was namelijk 231 jaar geleden, schrijft de Daily Telegraph zaterdag. 

Opmerkelijk genoeg had ook de 'nee' van 1782 te maken met de VS. Destijds wilde 'Mad' King George III graag doorgaan met het neerslaan van de Amerikaanse Revolutie. Mede vanwege de astronomische kosten en het feit dat generaal George Washington kort daarvoor de Britten in de pan had gehakt in de slag bij Yorktown stemde het Britse Parliament tegen (met slechts 19 stemmen verschil).

Hoewel 'nee' al ruim twee eeuwen niet is verkocht, kostten Britse oorlogen wel herhaaldelijk premiers de kop. In 1782 zag premier Lord North zich genoodzaakt om af te treden nadat Parliament het vertrouwen in hem had opgezegd. Hetzelfde gebeurde in 1855, toen premier Lord Aberdeen opstapte na kritiek over zijn handelen in de Krimoorlog.

Premier Anthony Eden moest in 1956 opstappen nadat het parlementaire vertrouwen in hem tot een dieptepunt was gedaald na de op z'n zachtst gezegd onhandig aangepakte Brits-Franse invasie en bezetting van het Suezkanaal.

Gezien de precedenten van opstappende premiers is het niet uitgesloten dat er politieke consequenties volgen voor Cameron. Zeker is dat Cameron woest is op leden van regeringspartijen die niet op kwamen dagen, zich onthielden van stemming of tegen de regering in stemden. Daarover echter later meer.