Nederland bestudeert rapport VS over SyriŽ

Nederland bestudeert de informatie in het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten over de gifgasaanval in Syrië snel. Het kabinet zal zelfstandig een oordeel vormen over de informatie die de Verenigde Staten publiek hebben gemaakt. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdagavond.

Timmermans sprak vrijdag meteen na afloop van de persconferentie van zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry over de telefoon met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. Kerry benadrukte volgens Buitenlandse Zaken dat hij geen enkele twijfel had dat de Syrische president Bashar Assad chemische wapens had ingezet tegen de Syrische bevolking.

De Amerikaanse minister gaf aan dat de wereldgemeenschap op moest komen voor het recht en internationale rechtvaardigheid en dus niet kon toestaan dat Assad alle beginselen van het recht met voeten trad, aldus het ministerie van Timmermans.

De PvdA'er heeft tijdens het gesprek de positie van de Nederlandse regering toegelicht en aangegeven welke discussie in de Tweede Kamer heeft plaatsgevonden. In Nederland is er volgens Timmermans zeer brede steun dat het door de Verenigde Naties ingezette traject wordt doorlopen. Timmermans herhaalde verder dat als gifgas is ingezet, dit een zeer ernstige oorlogsmisdaad is die niet zonder gevolgen kan blijven voor de dader.

Het telefoontje was een initiatief van Kerry. Timmermans liet eerder weten Kerry te vragen zo veel mogelijk informatie te delen met Nederland zodat 'een zelfstandig oordeel kan worden gevormd over wie hier de schuldige kan zijn'.