Mexico-Stad krijgt eerste stroopwafelkraam

In Mexico-Stad is donderdag voor het eerst een stroopwafelkraam geopend. Zes jongeren die in het opvanghuis Renacimiento zijn opgeleid tot bakker gaan hier de Nederlandse lekkernij aan de man brengen.

"Wij hopen voor het einde van het jaar vijf kraampjes te hebben", vertelt de Nederlander Koen Houwen die het project begeleidt. Houwen is al maanden bezig een vergunning te bemachtigen om zo een plek te krijgen tussen de talloze eetstandjes in de stad. "Andere verkopers zien ons als concurrentie. Dat maakt het niet makkelijker", zegt hij.

Houwen werkt al een aantal jaar in het opvanghuis Renacimiento waar hij voormalige straatkinderen schoolt tot stroopwafelbakker. De stroopwafels werden al op bestelling en voor feesten gebakken, maar met de kraampjes hoopt Houwen dat de stroopwafel inburgert onder de gewone Mexicanen.

"Mexicanen houden van zoet en warm eten, maar die combinatie is er nog niet echt", stelt Houwen. Een stroopwafel bij het kraampje nabij metrostation Tacubaya kost 12 pesos (0,70 cent). De winst wordt geïnvesteerd in het opvanghuis.