Samir A. binnenkort vrij

Samir A. komt volgende week op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald, meldt de NOS. A. heeft er begin volgende maand twee derde op zitten van een straf van negen jaar voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Daardoor kan hij voorwaardelijk vrij komen. Justitie wilde daar een stokje voor steken, maar vangt bot.

De 27-jarige A. werd in oktober nog aangehouden in zijn cel in de Rotterdamse gevangenis De Schie. Hij schreef in het geheim briefjes aan een medegevangene en zou daarbij hebben geïnformeerd of iemand explosieven kon regelen. In april meldde justitie A. niet te vervolgen voor het treffen van nieuwe voorbereidingen voor een terroristische aanslag in Nederland.

In juni werd bekend dat A. in zijn cel de beschikking had over een smartphone. Die zat in een speciaal geprepareerd conservenblik voor perziken. Het blikje was verzwaard met rijst en de deksel was van binnenuit vastgemaakt met elastiekjes. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) moest zich daarvoor in de Tweede Kamer verantwoorden.