Tot zes maanden Bubba voor kopschoppers Eindhoven

In de zaak tegen vier verdachten van de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven begin dit jaar zijn woensdag celstraffen tot zes maanden uitgedeeld. Het Openbaar Ministerie had tot anderhalf jaar cel geëist. De rechtbank in Den Bosch nam het justitie kwalijk dat beelden van de mishandeling werden vrijgegeven.

De inmiddels 18-jarige Brent L. was volgens de rechtbank degene die het meeste geweld gebruikte. Hij krijgt zes maanden jeugddetentie vanwege poging tot doodslag, plus vier maanden voorwaardelijk. Dat is twee maanden korter dan de rechtbank eigenlijk had willen geven. Het Openbaar Ministerie had tegen L. anderhalf jaar geëist.

Ook Tom K. is schuldig aan poging tot doodslag, zo vinden de rechters. Hij krijgt daarvoor drie maanden. Justitie had tegen hem vier maanden geëist. Brett S., de enige meerderjarige verdachte, kreeg twee maanden, en de inmiddels 16-jarige Stef B. werd vrijgesproken.

Met de uitzending van de beelden in een regionaal opsporingsprogramma heeft justitie inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de verdachten, zo oordeelden de rechters. Dat is een tik op de vingers voor het OM, dat de uitzending van de beelden -gevolgd door veel ophef op internet en in de media - steeds heeft verdedigd.

Justitie had moeten voorzien dat de beelden niet alleen door Omroep Brabant zouden worden uitgezonden en op internet terecht zouden kunnen komen. De officier van justitie had bovendien geen toestemming gevraagd aan de hoofdofficier, en ook is niet gebleken dat is overwogen om bijvoorbeeld stilstaande foto's vrij te geven.

De verdachten hebben volgens de rechtbank veel last gehad van de beelden. Ze werden achtervolgd tot in hun woning en zijn hun opleiding of werk kwijtgeraakt en een van hen werd tot in de gevangenis bedreigd. Ook in de toekomst zullen de vier volgens de rechtbank veel last hebben van de beelden, die nog steeds op internet te zien zijn.

Geen van de verdachten was woensdag aanwezig bij de uitspraak. Brett S., die twee maanden kreeg, zat al bijna drie maanden in voorarrest. Hij werd twee weken geleden al vrijgelaten.