ItaliŽ: VN-mandaat vereist bij ingrijpen in SyriŽ

Een eventuele militaire aanval in Syrië heeft de toestemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nodig. Dat heeft de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Emma Bonino dinsdag in het parlement gezegd.

De chemische aanval die vorige week in Syrië zou hebben plaatsgevonden is een 'oorlogsmisdaad', zei Bonino. Desondanks staat Rome op het standpunt dat militaire actie tegen Syrië alleen met toestemming van de Veiligheidsraad kan plaatsvinden. "Italië neemt geen deel aan welke militaire missie dan ook buiten de context van de Veiligheidsraad, die voor ons het enige juridische referentiekader is en blijft en niet kan worden genegeerd."

De Italiaanse premier Enrico Letta sprak later dinsdag telefonisch met zijn Britse ambtgenoot David Cameron. Groot-Brittannië en Italië 'zijn het erover eens dat het grootschalige gebruik van chemische wapens in Syrië een beslissend station is gepasseerd', aldus het kantoor van Letta. De premier vertelde Cameron dat de internationale gemeenschap de chemische aanval 'niet kan tolereren'.

In 2011 bood Italië andere landen de mogelijkheid gebruik te maken van legerbases op zijn grondgebied voor de NAVO-campagne in Libië.