Staat koopt geen aandelen in Nuon

De staat is niet van plan om aandelen te kopen in energieleverancier Nuon. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Paulus Jansen (SP). Jansen vroeg de minister om onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van staatsaandeelhouderschap in Nuon, nu de Zweedse eigenaar Vattenfall op zoek is naar nieuwe investeerders voor het energiebedrijf.

"Dat marktpartijen risico's afdekken door het aangaan van samenwerkingsverbanden en het aantrekken van investeringspartners is een normale marktaangelegenheid", schrijft Kamp, die geen aanleiding ziet om staatsaandelen in het bedrijf te kopen dat 2,2 miljoen Nederlandse huishoudens van stroom voorziet en aan 1,9 miljoen huishoudens gas levert.

Volgens de minister zorgt de overheid voor 'passende maatregelen en een goede marktordening' zodat de energiemarkt vrij van verdere staatsbemoeienis kan blijven. "Daarnaast zijn in wet- en regelgeving de publieke belangen rondom de productie en levering van energie in Nederland, zoals de consumentenbescherming, goed verankerd", aldus Kamp.

Het nutsbedrijf wordt in de etalage gezet omdat Vattenfall de risico's wil spreiden. Het Zweedse energiebedrijf is vanaf 2009 eigenaar van Nuon, waarmee het sindsdien niet goed gaat. De energieleverancier was in 2010 nog ruim tien miljard euro waard. Inmiddels is de waarde afgenomen naar nog geen zes miljard euro.