Gamen vermindert misdaad met kwart

Computerspellen zouden de jeugdcriminaliteit in Noorwegen in de afgelopen tien jaar met maar liefst een kwart verminderd hebben. Dat laat het sociaal onderzoeksbureau Nova weten nadat eerder deze week de laatste misdaadstatistieken van het land werden gepubliceerd.

Noorwegen ziet een sterke daling van de jeugdcriminaliteit in de afgelopen tien jaar, volgens de vrijgegeven cijfers van deze week van Statistics Norway. Slechts 7,8 procent van de 15- tot 20-jarigen pleegden een strafbaar feit in 2011, vergeleken met 10,3 procent in 2002.

"Wat we zien is dat jongeren meer tijd achter hun schermen doorbrengen en dit verandert de toestand voor jeugdcriminaliteit", vertelt Anders Bakken, de hoofdonderzoeker van Nova. "Traditioneel stalen jongeren van winkels, en maakten dingen kapot. Vandaag de dag brengen jonge mensen meer tijd thuis door, alleen of met hun ouders, en dit alles bij elkaar heeft bijgedragen aan de daling van de jeugdcriminaliteit."

Hij zei dat zijn onderzoek nog andere resultaten liet zien: dalend alcohol-en drugsmisbruik onder jongeren, een betere deelname op school en betere relaties met hun ouders. "De jongeren die nu tieners zijn, zijn waarschijnlijk serieuzer dan eerdere generaties", zei hij.

De jeugd van tegenwoordig doet het dus nog zo gek niet. Tenminste, in Noorwegen.