'Islam is een land dat haram volgt'

Zoals alle fundamentalistische groepen, staat extreemrechts niet direct bekend om z'n intelligentie. Extreemrechts volk dat domme uitspraken doet, is dan ook niet echt nieuwswaardig. Maar soms is er zo'n geval dat dan wel weer een bericht verdient.

De 'dader' in dezen is de Australische politica Stephanie Banister, die namens de extreemrechtse partij One Nation een gooi deed naar de parlementzetel van de kieskring Rankin in Queensland. In het kader daarvan werd ze geïnterviewd door Channel Seven. Daarbij deed ze enkele opvallende uitspraken.

Zo vertelde Banister, een 27-jarige moeder van twee, dat ze 'geen problemen heeft met islam als land'. Ze zegt het ook oneens te zijn met de wetten van de islam, en ze voelt zich daarin gesteund door het feit dat 'slechts twee procent van de Australiërs haram volgt'.

Om aan te geven dat ze geen racist is, besluit ze ook even te tonen dat ze niets weet van andere religies. Het jodendom is oké volgens Banister want: "Joden zijn niet onder haram, zij hebben hun eigen religie die Jezus Christus volgt."

Banister laat geen twijfel bestaan over haar cognitieve vermogens door te vertellen dat ze de naam van haar tegenstander in de verkiezing niet kent. Ook zegt ze dat het Nationale Gehandicaptenverzekeringsplan (NDIS) volgens haar goed werkt, terwijl het plan pas in 2016 van start gaat.

De uitspraken lieten de Australiërs niet onberoerd. Banister wordt al de Australische Palin genoemd, naar de Amerikaanse vice-presidentskandidate Sarah Palin. Banister heeft gereageerd op de commotie door te zeggen dat haar woorden uit de context gerukt zijn.

Uiteindelijk heeft One Nation besloten Banister terug te trekken uit de verkiezingen, maar ze nemen het nog steeds voor haar op. Partijleider Jim Savage vindt dat Banister een 'vreselijk onrecht' is aangedaan: "Het arme meisje gaf haar eerste tv-interview en als iemand denkt dat het eenvoudig is, moet hij het maar eens proberen."

Het was overigens maar zeer de vraag of Banister überhaupt deel zou mogen nemen: er hangt haar een veroordeling boven het hoofd omdat ze anti-islamstickers als 'Halalvoedsel financiert terrorisme' op supermarktproducten plakte. Door zo'n veroordeling mag ze niet meer deelnemen aan de verkiezing.


Banisters uitspraken zijn waarschijnlijk de grootste onzin
die vandaag op FOK! staat - en dat wil wat zeggen...