Reljongeren recreatieplas op vrije voeten

De acht jongeren die nog vastzaten voor openlijke geweldpleging bij de Haarrijnseplas bij Vleuten zijn woensdagavond vrijgelaten. Ze moeten zich half november voor de rechter verantwoorden. Dat laat het Openbaar Ministerie donderdag weten.

De jongeren maakten deel uit van twee groepen die maandagavond aan het ruziën waren. Toen de politie hen weg wilde sturen, werden agenten bekogeld met stenen en flessen. De politie greep in met pepperspray.

De officier besloot dat de jongeren de behandeling van hun zaak bij de kinderrechter in vrijheid mogen afwachten. Van de acht zijn er zeven minderjarig. Ze zijn afkomstig uit Utrecht, Vleuten, Zeist, Maarssen en Weesp en worden naast openlijke geweldpleging verdacht van mishandeling, bedreiging, belemmering en verzet bij hun aanhouding. De jongeren in de leeftijd van 17 tot 21 was al eerder een gebiedsverbod opgelegd.

De drie andere verdachten mochten al eerder naar huis. Een van hen is al op de bon geslingerd omdat hij geen identiteitskaart bij zich had, een ander moet ook voor de rechter verschijnen vanwege bedreiging. De zaak van de derde verdachte is geseponeerd omdat er onvoldoende bewijs is.

Het OM roept getuigen op om beeldmateriaal van het incident bij de politie in te leveren.