'Fusie US Airways en American Airlines mag'

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen US Airways en American Airlines mogen met elkaar fuseren. Dat heeft de Europese Commissie maandag bepaald. Door toezeggingen van beide maatschappijen is er volgens de commissie niet langer sprake van een dreigend monopolie op de lijn Londen-Philadelphia.

US Airways en American Airlines zijn de enige maatschappijen die zonder tussenstop tussen Londen en Philadelphia vliegen. Door de fusie zou de nieuwe samenvoeging het alleenrecht krijgen voor directe vluchten op de trans-Atlantische route. Om dit te voorkomen stelden beide maatschappijen voor om een stijg- en landmoment per dag vrij te maken voor eventuele concurrenten.

US Airways en American Airlines hebben ook andere maatregelen aangekondigd om het gemakkelijker te maken voor andere maatschappijen om directe vluchten tussen Londen en Philadelphia aan te bieden. Daardoor ziet de Europese Commissie niet langer bezwaren tegen de fusie tussen beide maatschappijen.

Door de samenvoeging ontstaat de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Het fusiebedrijf heeft volgens persbureau Reuters een waarde van elf miljard dollar (8,3 miljard euro).