Tijgermug duikt ook in Almere op

Op een industrieterrein in Almere is vorige week maandag een Aziatische tijgermug aangetroffen. Dit is bevestigd door laboratoriumonderzoek, meldt de gemeente vrijdag. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met het bestrijden van de mug.

Het exemplaar op het Almeerse industrieterrein De Vaart werd gevonden tijdens een inspectie bij een bedrijf dat handelt in gebruikte banden. De muggen doken ook al op bij bandenimporteurs in Weert en Montfoort, zo bleek donderdag. Enkele weken eerder werd het beest aangetroffen bij een bandenhandel in Oss.

De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld, zo meldt de NVWA. De mug kan ziektes als gele koorts en knokkelkoorts overdragen. Bij de aangetroffen muggen werden voor zover bekend geen ziekteverwekkende virussen aangetroffen.

De NVWA bestrijdt de beesten ook preventief op bedrijven in de omgeving van de vondst, met een middel dat zowel de aanwezige larven als volwassen muggen doodt.